Verstopping

Verstopping

1 maart 2018
 Categorieën: Loodgieters, Blog


Heel vervelend is het als u last heeft van verstopte leidingen. Vaak komt dit op een moment dat het net niet uitkomt en het toilet of de gootsteen spoelt het water niet meer weg. Een loodgieter bellen kan veel geld kosten en dikwijls komt het voor, dat enkele huis- tuin- en keukenhulpjes ook de verstopping kunnen oplossen. Daarom hier enkele tips voor als u last heeft van verstopping in toilet of gootsteen.


Verstopping toilet of gootsteen

Rubberen handschoenen - Wanneer u weet wat de verstopping is, zoals een kind die speelgoed in het toilet heeft gegooid, of de verstopping is zichtbaar, dan kunt u met rubberen handschoenen in de afvoer gaan om om het betreffende voorwerp weg te halen.

Afwasmiddel en heet water - Giet wat afwasmiddel in de toiletpot. Afwasmiddel kan vetten namelijk oplossen. Giet daarbij een emmer heet water, maar geen kokend heet water, anders kan dit de pot beschadigen. Voor de extra druk, moet u het water ongeveer van een meter hoogte in de pot laten lopen. Laat het ongeveer vijf minuten inwerken en spoel door om te kijken of het opgelost is. Deze methode is uieraard ook uit te voeren bij een gootsteen.

Baksoda en azijn - Een goed en goedkoop alternatief voor de dure chemische ontstoppingsmiddelen is baksoda en azijn. Dit tezamen geeft ook een chemisch effect. Giet een pak soda in de toiletpot of in de gootsteen. Giet er in ieder geval een halve fles azijn bij. U zult zien dat er een chemische reactie ontstaat, doordat het gaat schuimen en bubbelen. Giet er dan een emmer met heet water bij. Laat het nu een nachtje staan en probeer de volgende dag het toilet door te spoelen of water door de gootsteen te krijgen. 

Waterstofzuiger - Zet de mond van een waterstofzuiger in de afvoer van de gootsteen of het toilet zodat het alle water wegzuigt. Zorg nu dat u de afvoer volledig afsluit met een doek, zodat er net genoeg ruimte is voor de mond van de stofzuigerslang. Nu is de leiding vacuüm afgesloten. Wanneer u nu de stofzuiger aanzet, kan de verstopping loskomen en opgezogen worden.

De ontstoppingsveer - Er zijn verschillende onstoppingsveren en vooral handig bij dieper gelegen verstoppingen. Bij een gootsteen is het handig om eerst de sifon te verwijderen, zodat u de ontstoppingsveer rechtstreeks in de leiding kunt steken. Duw de ontstoppingsveer zo diep mogelijk in de leiding en beweeg het heen en weer. Vaak voelt u aan de veer al of u reeds de ontstopping bereikt hebt en of deze loskomt.

Wanneer bovenstaande tips niet helpen, dan is het verstandig om toch een loodgieter te laten komen, die met professionele apparatuur uw toilet of gootsteen kan ontstoppen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op Lacor Civiel- en Groentechniek BV

Over ons
Leidingen en riolering

Welkom op deze blog voor en door loodgieters. Wij zijn Jan en Frederik en het brein achter deze blog. We zijn beide al meer dan vijftien jaar actief als loodgieter en krijgen om ons heen in het werkveld vaak vragen over technieken en het vak zelf. We hebben veel te maken met stagiairs die meer over het vak willen weten en we merken dat de theorie vaak ver te zoeken is. Op deze bloggen schrijven we zowel over de theorie, als de praktijk. Hoe ziet het leven van een loodgieter eruit en wat zijn de meest succesvolle technieken? Je vindt het allemaal op deze blog.

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen