Optrekkend vocht

Optrekkend vocht

13 november 2018
 Categorieën: Loodgieters, Blog


Optrekkend vocht

Optrekkend vocht in kan grote schade aanrichten aan de woning en zelfs aan haar bewoners. Het is ook één van de meest gehoorde vochtproblemen in woningen. Als optrekkend vocht niet bestreden wordt, kan het alle vloeren en wanden in de woning aantasten met grote gevolgen. Niet alleen voor het interieur, waarbij het pleisterwerk en behang van de muren kan loslaten, ook zullen er schimmels ontstaan. Deze schimmels kunnen uiterst gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Bekende klachten naar aanleiding van schimmels in huis zijn chronische allergische klachten en vooral ook klachten met de luchtwegen. Ook kan schimmel diep in materialen trekken, waarbij het zelfs de constructie van de woning kan aantasten. Het is dus erg belangrijk om optrekkend vocht aan te pakken om de gevolgen daarvan te voorkomen.   

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Grondwater staat onder grote druk. Vooral als het veel geregend heeft en het grondwaterpeil erg hoog staat, is er een kans dat het grondwater door de muren van de kelder of kruipruimte sijpelt. Vooral als er ook nog eens scheuren of barsten in de muren zitten, is de kans erg groot dat dit gebeurd. Vocht dat eenmaal in de muur zit zal naar boven trekken. Zo kan ook vocht in de muren van de woning terechtkomen met alle gevolgen van dien. Veelal is dit een probleem dat speelt bij oudere woningen. Vanaf de jaren 80 werden namelijk steeds meer woningen voorzien van een waterkering en dit is later zelfs verplicht. Bij een waterkering wordt er op de eerste laag steen, ter hoogte van de vloerpas, een waterdichte laag aangebracht. Meestal bestaat dit uit een kunststof folie. Vervolgens wordt de woning verder afgebouwd en eventueel vocht dat naar boven wil trekken, kan niet meer verder in de muren van de woning komen.   

Muren onderkappen

Om optrekkend vocht in de woning te voorkomen kun je de woning laten onderkappen. Dit houdt in dat er alsnog een waterkering aangebracht gaat worden. Houd er wel rekening mee dat dit een vrij grote klus is. Het is dan ook aan te raden om dit uit te voeren als je toch al een renovatie in de planning hebt staan. Wel is het onderkappen van de woning één van de meest efficiente manieren om het optrekkende grondwater te tegen te houden. Aan zowel de binnen- als de buitenzijde van de muren wordt op vloerpasniveau stenen uit de muur gehaald en wordt de waterkering aangebracht. Vervolgens worden de stenen weer teruggeplaatst en is je woning net zo goed beschermd als met een nieuwbouwwoning.   

Muren injecteren

Een gemakkelijkere manier is het injecteren van de muren. In de muren worden dan om de 10 a 15 centimeter gaten geboord en volgespoten met een vochtwerende gel. De gel zal in de porien van het metselwerk trekken, uitharden en zo een goede bescherming tegen het optrekkende vocht geven. Nadien worden de gaten weer dichtgemaakt. Zowel bij onderkappen als injecteren van de muren is het belangrijk om dit door een expert als DVS Ederveen te laten uitvoeren. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.

Over ons
Leidingen en riolering

Welkom op deze blog voor en door loodgieters. Wij zijn Jan en Frederik en het brein achter deze blog. We zijn beide al meer dan vijftien jaar actief als loodgieter en krijgen om ons heen in het werkveld vaak vragen over technieken en het vak zelf. We hebben veel te maken met stagiairs die meer over het vak willen weten en we merken dat de theorie vaak ver te zoeken is. Op deze bloggen schrijven we zowel over de theorie, als de praktijk. Hoe ziet het leven van een loodgieter eruit en wat zijn de meest succesvolle technieken? Je vindt het allemaal op deze blog.

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen