Wat je moet weten over een cv-ketel!

Wat je moet weten over een cv-ketel!

21 januari 2019
 Categorieën: Loodgieters, Blog


Wat je moet weten over een cv-ketel!  

Welke cv ketel past bij je huis? Je hebt verschillende keuze mogelijkheden om de perfecte cv-ketel te kiezen die past bij je woonruimte.   

Wat is een cv ketel?   

Dit is een centraleverwarmingsketel en is een belangrijk onderdeel van het centraleverwarmingssystemen. Het zorgt voor warm water waarmee de kamers in een gebouw of woning worden verwarmt. Een combi ketel zorgt daarnaast ook voor warm tapwater. Een cv ketel werkt meestal op stookolie of aardgas en verhit met een brander in een gesloten systeem het water. Een circulatiepomp circuleert het warme water in het systeem. Door aansluiting op een rookafvoerkanaal of schouw wordt het rookgas afgevoerd. Een thermostaat regelt de ruimtetemperatuur.  Soorten cv ketels   

Je kunt kiezen uit verschillende soorten ketels, zoals een Vr ketel, een Hr ketel en HRe ketel. De Vr ketel zet ongeveer 90% om in warmte. Een deel van de warmte gaat ergens verloren en daarom wordt er over het algemeen voor een Hr ketel gekozen die 100% nuttige warmte geeft. Het voordeel van de Vr ketel is dat deze geen afvoer nodig heeft, wat de Hr ketel wel heeft. De Hr ketel is energiezuinig, omdat deze de waterdamp weer gebruikt voor het opwarmen van de ketel in plaats van het af te voeren. Hierdoor is er een lager gasverbruik. Een HRe ketel wekt naast verwarmen ook elektriciteit op. Deze ketel heeft een hoog rendement, je kunt deze ketel goed gebruiken in een slecht geïsoleerde woning. Deze ketel levert goedkopere energie dan het energienet en heeft minder CO2 uitstoot. Een HRe ketel heeft een hoge investering dat verdient zich terug met subsidies en de maandelijkse lagere kosten, die tot 20% kunnen zijn. Deze ketel is rendabel bij hoog gasverbruik.   

CW-label en energieverbruik   

Kies een cv ketel die goed past bij de manier waarop je warm water gebruikt. Comfort Warm water label bepaalt dat door 6 waarden aan te tonen, die aangeven hoeveel water er per minuut verwerkt wordt. Het vermogen van een cv ketel wordt weergegeven met KW (kilowatt). De benodigde hoogte is afhankelijk van de CW waarde en van je verwarmingsverbruik. Deze twee zijn weer afhankelijk van het type woning en de manier waarop deze is geïsoleerd. Een tussenwoning heeft weer een andere waarde dan een vrijstaande woning door warmte verlies. Een goede cv ketel kun vinden bij Van der Wal B.V. 

tot slot   

Een ketel moet veilig zijn. De meeste beveiligingen zitten er standaard bijgeleverd zoals de thermostaten, thermokoppel, expansievaten een overstortventiel en een trekonderbreker. Daarnaast moet de ketel goed onderhouden worden, je kunt een ketel huren met daarbij standaard onderhoud. Meer info vindt je eenvoudig online bij deskundigen.

Over ons
Leidingen en riolering

Welkom op deze blog voor en door loodgieters. Wij zijn Jan en Frederik en het brein achter deze blog. We zijn beide al meer dan vijftien jaar actief als loodgieter en krijgen om ons heen in het werkveld vaak vragen over technieken en het vak zelf. We hebben veel te maken met stagiairs die meer over het vak willen weten en we merken dat de theorie vaak ver te zoeken is. Op deze bloggen schrijven we zowel over de theorie, als de praktijk. Hoe ziet het leven van een loodgieter eruit en wat zijn de meest succesvolle technieken? Je vindt het allemaal op deze blog.

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen