Het riool verstopt? Zo komt het en zo los je het op!

Het riool verstopt? Zo komt het en zo los je het op!

14 september 2020
 Categorieën: Loodgieters, Blog


Als bij je thuis of in je bedrijf het riool verstopt is, heb je met een acuut probleem te maken. Verstopte rioleringen zijn namelijk geen pretje. Je krijgt te maken met een toilet dat niet meer doorspoelt of overstroomt, het gaat stinken in je woning of pand en sanitaire voorzieningen kunnen niet meer hygiënisch gebruikt worden. Waardoor wordt dit soort problemen veroorzaakt? En vooral: wat kun je aan verstopte rioleringen doen?

Waardoor rioleringen verstopt raken

Er zijn diverse situaties die ervoor kunnen zorgen dat een riool verstopt raakt. Een van de meest voorkomende gevallen is dat mensen van alles door het toilet spoelen wat er niet in thuis hoort. Bekende voorbeelden zijn maandverband, tampons of schoonmaakdoekjes. Ook etensresten, met name olie en vet, kunnen ertoe leiden dat er een verstopping in de rioolbuis ontstaat. Een onderschatte factor zijn verder spelende kinderen. Vaak zien kleuters en peuters het toilet aan voor een soort badje, waar je prima speelgoed in kunt laten drijven. Dat drijven is vaak een illusie. Het speelgoed komt in de afvoer terecht, veroorzaakt daar een blokkade en de gevolgen zijn dat het toilet niet meer goed doorspoelt. Tijd om snel in actie te komen. Naast deze veel voorkomende oorzaken van riool verstoppingen, kunnen er nog andere factoren een rol spelen. Ouderdom en slecht onderhoud zijn hier voorbeelden van. Zeker oudere herenhuizen en panden in de grotere steden hebben vaak slecht onderhouden en verouderde rioleringssystemen. Een lekkage of breuk in de afvoer is dan op termijn haast onvermijdelijk. Ten slotte kan een verkeerd uitgevoerde aanleg van het riool een oorzaak zijn. Soms komt er ondergronds te veel druk te staan op de rioleringsbuis, waardoor deze kapot springt.

Pak het probleem bij de wortel aan

Wil je een verstopt riool voorkomen, dan is het belangrijk om preventief te handelen. Gebruik toiletten en wasbakken niet als afvoerputje voor troep, etensresten en hygiënische producten. Belangrijk om te voorkomen dat het riool verstopt raakt, is ook door te zorgen dat je kinderen snappen waarvoor een toilet wel en niet bedoeld is. Leg ze duidelijk uit dat spelen met speelgoed in bad kan, en dat de wc daarvoor niet de juiste plaats is.

De oplossing: zelf doen of via een rioleringsexpert?

De meeste verstoppingen in een riool zijn gemakkelijk zelf te verhelpen. Met de haak van een kledinghanger kun je een prop die niet te ver in het riool zit doorgaans snel weghalen. Een ontstopper gebruiken levert soms ook resultaat op. Verder kun je, als er etensresten en vetten in het toilet zitten, vaak een eind komen met een chemisch ontstoppingsmiddel. Lukt dit niet, schakel dan een ontstoppingsbedrijf in, zoals bijvoorbeeld Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening.

Over ons
Leidingen en riolering

Welkom op deze blog voor en door loodgieters. Wij zijn Jan en Frederik en het brein achter deze blog. We zijn beide al meer dan vijftien jaar actief als loodgieter en krijgen om ons heen in het werkveld vaak vragen over technieken en het vak zelf. We hebben veel te maken met stagiairs die meer over het vak willen weten en we merken dat de theorie vaak ver te zoeken is. Op deze bloggen schrijven we zowel over de theorie, als de praktijk. Hoe ziet het leven van een loodgieter eruit en wat zijn de meest succesvolle technieken? Je vindt het allemaal op deze blog.

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen